Jornada “L’assignació de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura: com aplicar-lo i casos d’èxit” | Colgeocat
Agenda

Jornada “L’assignació de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura: com aplicar-lo i casos d’èxit”

Tipus d'activitat: Jornada
Organitzat per: Xarxa per a la Conservació de la Natura
Dates: 20 d'octubre de 2022
Lloc: Santa Coloma de Farners i Online
Horari: 9:30h - 13:30h
Preu: Gratuït


Descripció:

Des de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) s’ha organitzat una jornada sobre l’aplicació de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura, sota el títol “L’assignació de l’IBI a iniciatives de conservació de la natura: com aplicar-lo i casos d’èxit”, el proper 20 d’octubre a Santa Coloma de Farners.

La jornada està dividida en 2 parts: una primera part on s’explicarà el funcionament d’aquesta assignació i diversos ajuntaments explicaran la seva experiència. També hi haurà una 2a part en la que es visitaran actuacions fetes als municipis de Santa Coloma de Farners i Sils.

La jornada està especialment adreçada a persones d’àmbit tècnic i polític municipals que vulguin conèixer el funcionament d’aquesta campanya. La participació és gratuïta però cal inscripció prèvia a través del formulari en línia.

 

Per garantir un ús sostenible dels recursos naturals municipals és necessari promoure el desenvolupament de polítiques de caràcter local, gestionar-los activament per a la seva millora i restaurar aquells indrets que així ho precisen. A tal efecte, és necessari disposar de recursos estables a llarg termini que permetin planificar i desenvolupar els projectes de conservació de gran abast que cal abordar.

Des de diversos municipis i entitats del tercer sector ambiental ha sorgit la iniciativa de destinar una petita part de l’Impost de Béns Immobles a projectes de conservació del medi natural municipal (en la major part dels casos és d’un 0,5%) . Podeu trobar més informació sobre la iniciativa a la web de la XCN.

En aquesta jornada es coneixeran de primera mà experiències d’èxit de diversos municipis, on ja s’aplica des de fa temps, i els elements clau per poder-ho implementar.

 

PROGRAMA

09:30 – 09:45 h – Benvinguda a la Jornada

Ander Achotegui, director de la Fundació Emys

Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura

Lluís Amat, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona

Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya

 

09:45 – 10:30 h – Presentació d’experiències d’èxit en 3 municipis de Catalunya

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Ajuntament d’Hostalric

Consell Comarcal del Solsonès

 

10:30 – 10:45 h – Com aplicar-ho. Aspectes jurídics a tenir en compte

Anabel Cepas, jurista de la Xarxa per a la Conservació de la Natura

 

10:45 – 11:00 h – Desplaçament fins al parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners

 

11:00 – 12:00 h – Visita d’accions realitzades amb l’assignació de l’IBI al parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners

 

12:00 – 12:15 h – Desplaçament fins a l’estany de Sils

 

12:15 – 13:15 h – Visita d’accions realitzades amb l’assignació de l’IBI a l’estany de Sils

 

13:30 h – Dinar a Can Moragues (*)

 

(*) – Es proposa als assistents que ho vulguin dinar plegats al restaurant de Can Moragues de Riudarenes i, d’aquesta manera, poder seguir conversant de forma informal. En cas d’estar interessats en participar del dinar, indiqueu-ho al formulari d’inscripció. El pagament del dinar anirà a càrrec de cadascú.

jornada ibi