50è aniversari de les riuades al Vallès Occidental

Intervenció de Joan Manuel Vilaplana a l’Informatiu Cap de Setmana del passat 23 de setembre.

Joan Manuel Vilaplana, geòleg col·legiat de COLGEOCAT, Professor de Geologia de la Universitat de Barcelona, i director de l’informe RISKCAT, ha intervingut en el reportatge que va emetre l’Informatiu Cap de Setmana el diumenge 23 de setembre, amb motiu del 50è aniversari de les riuades del Vallès Occidental, que es produïren la nit del 25 al 26 de setembre de 1962, amb una tromba d’aigua que va deixar, en poc menys d’una hora, entre 95 i 200 litres per m2.

El 50è aniversari recorda les conseqüències dramàtiques que pot provocar una catàstrofe natural i permet analitzar com ha evolucionat, en els darrers 50 anys, el tractament de les riuades a Catalunya.
Tot i que l’evolució ha estat molt important, encara el 15% de zones amb vivendes, amb infraestructures i amb sòl urbà està en zones inundables, algunes per herència, però altres no, un aspecte on no s’ha avançat prou encara.
Les llicons del passat han de servir com a la lectura per no construir en espais de risc.

S’estudia ja si amb el canvi climàtic, que pot produir pluges més contínues i de major intensitat, les estructures existents serviran o quedaran obsoletes.

Podeu escoltar el reportatge al següent CLIC (a partir del minut 6:15).

(Imatge: reportatge l’Informatiu Cap de Setmana)

Publicat el 28 de setembre del 2012