ACTE HOMENATGE A PERE SANTANACH

13 DE FEBRER. 11.30 h. FACULTAT DE CIÈNCIES DE LA TERRA DE LA UB.

El dimecres 13 de febrer, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona organitza un acte homenatge al treball i la trajectòria d’en Pere Santanach, qui ha destacat en la seva extensa carrera en els tres pilars de l’activitat universitària: la docència, la recerca i la gestió.

En el decurs de l’acte, que se celebrarà a les 11.30 h a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències de la Terra, es presentarà el volum especial que la revista Geologica Acta li ha dedicat: Contributions to the geological evolution of the Iberian Peninsula: a tribute to Pere Santanach

Pere Santanach va graduar-se en Geologia l’any 1969 i des de llavors a jugat un paper important en la innovació dels estudis de Geologia a Barcelona. Va impulsar els estudis de Geologia Estructural a Barcelona i va col·laborar significativament en la implementació del pla de Bolonya, on va presidir la comissió dels degans espanyols en el projecte Tuning. També va ser president del Comitè avaluador de la branca de les Ciències del programa VERIFICA de l’ANECA. Paral·lelament ha ocupat càrrecs de gestió acadèmica i de recerca significatius com són els de cap de departament, degà, vicedegà, assistent de vicerector, vicerector de recerca de la Universitat de Barcelona, o el de secretari i gestor de Pla Nacional de Recursos Geològics.

Tota aquesta activitat acadèmica i de gestió, ha anat acompanyada d’una també destacable activitat investigadora. Pere Santanach ha publicat més de 150 treballs i ha dirigit 13 tesis doctorals. Però potser la seva contribució científica més rellevant ha estat crear un grup de recerca de Geologia Estructural que avui en dia té una reconeguda projecció internacional. Aquest grup està organitzat en equips de treball que incideixen en les diferents línies en què en Pere Santanach ha treballat: principalment en les relacions entre les deformacions a diferents escales i espais, tan dúctils com fràgils.

Pere Santanch, jubilat l’any 2016, és actualment professor emèrit de la Universitat de Barcelona i està treballant sobretot en la Història de la Geologia amb especial èmfasi en el desenvolupament de la Geologia a Catalunya durant la primera meitat del segle XX i en la visió neptunista i magmatista de la formació de les muntanyes. 

(Font/Imatge: Facultat de Ciències de la Terra UB / Pere Santanach)

Documents adjunts ACTE HOMENATGE A PERE SANTANACH:
Publicat el 31 de gener del 2019