Astúries era al centre de Pangea quan es formava la seva conca minera

Un estudi de la Universitat de Salamanca explica la relació entre la formació de l’antic continent únic i els processos de generació dels dipòsits de carbó i minerals

Astúries tenia un clima tropical i formava part del centre de Pangea, el continent únic a partir del qual es van formar els actuals. Un estudi de la Universitat de Salamanca explica els processos que van esdevenir llavors i que van acabar generant els dipòsits de minerals i carbó de la conca minera asturiana.

Els científics han demostrat que la unió de dos continents va formar una serralada al centre de la qual hi ha els Pics d’Europa. En aquesta estructura van originar-se moltes conques de carbó asturianes i mineralitzacions, como ara l’or de Boinás.

La investigació ha aplicat tècniques de paleomagnetisme arreu del Principat d’Astúries, cosa que ha ajudat a determinar l’antiguitat de l’arc iberoamericà que s’estén també per Extremadura, Portugal i Galícia. Tanmateix ha servit per descartar la tesi del geòleg austríac Suess, segons la qual Astúries havia sigut un cap endinsat a la part sud de Pangea.

El Mundo

Publicat el 19 de gener del 2010