Benvinguts a la mina del segle XXI

Una dècada i mitjana després del descobriment del jaciment, de la planta de tractament de coure Las Cruces han començat a sortir planxes d’aquest mineral amb un grau de puresa del 99,99%, reconeguda per la Borsa de Metalls de Londres com de grau A o qualitat suprema.

Es tracta d’una veta extraordinàriament rica en coure (62 quilos per cada 1.000 de mineral, proporció entre 7 i 12 vegades superior a la d’altres explotacions cupríferes del món), localitzada en el cinturó miner de la Faixa Pirítica Ibèrica, un corredor geològic conegut des de l’època tartèssia que recorre el sud-oest de la península.
La multinacional canadenca, Inmet Mining, que controla en un 70% la seva explotació, ha optat per una tecnologia innovadora i mediambientalment més neta per al procés de transformació del mineral (calcosina) en làmines de coure, la qual cosa la situa en l’avantguarda a nivell internacional. Fins ara, cap explotació cuprífera d’Europa utilitzava per a l’obtenció i refinat del coure la hidrometal·lúrgia (mitjançant solucions líquides, aquoses i orgàniques), sinó a través de la pirometal·lúrgia (utilitzant calor). S’elimina així la fase de fosa, amb el consegüent estalvi d’emissions a l’atmosfera.

EL MUNDO

Publicat el 16 de novembre del 2009