Catalunya, possible escenari d’un terratrèmol

Protecció Civil  alerta que Catalunya podria patir un terratrèmol similar al que va patir la ciutat de Lorca el passat 11 de maig.

Manresa ha acollit el II Encuentro de políticos y técnicos de Protección Civil on s’ha tractat, en una de les ponències més destacades, el terratrèmol de Lorca. Ricardo Villalba, responsable d’emergències de l’Ajuntament de Lorca, ha fet una descripció detallada del procediment dut a terme durant la catàstrofe, alhora que ha exposat les carències de la legislació vigent.

Tot i que el nivell de sismicitat de Lorca és més elevat, a Catalunya, i concretament al Pirineu, ja es produeixen moviments sísmics de 4 i 5 graus de magnitud, de manera que no es pot descartar el mateix escenari que es va viure a la ciutat murciana. El Pirineu i La Garrotxa són les zones catalanes amb més sismicitat.

SISMICAT és el Pla Especial d’Emergències Sísmiques a Catalunya que estableix unes possibles afectacions al territori en cas de sisme, desenvolupat per donar una resposta ràpida i eficaç, dirigida a minimitzar els possibles danys a persones, béns i medi ambient, i que alhora permeti restablir els serveis bàsics per a la població en el menor temps possible.
En cas de produir-se un sisme, un sistema automàtic de detecció de terratrèmols dispararia un avís que activaria el procediment i es valoraria l’activació del Pla en fase d’alerta o emergència.

(Font: La Vanguardia)
(Imatge: Wikimedia Commons-Iglesia de Santiago de Lorca)

Publicat el 8 de novembre del 2011