Científics catalans experimenten al Marroc amb la reacció de la terra

Els investigadors detonen càrregues explosives a lAtles amb lobjectiu de saber més sobre lorigen daquestes muntanyes i incrementar la seguritat antisísmica.

Un dels majors experiments de simulació de terratrèmols mai fet es va dur a terme al maig amb la participació d’investigadors catalans. Més de 900 estacions sísmiques van auscultar la reacció de la terra originada per l’explosió de sis bombes d’una tona situades en una línia de 350 kilòmetres entre les muntanyes de l’Atles i el nord del Sahara, al Marroc.

Ramon Carbonell, científic de l’Institut Jaume Almera, del CSIC, ha coordinat juntament amb Antonio Teixell l’experiment Seismic Imaging of Morrocan Atlas (SIMA), l’objectiu del qual és esbrinar més sobre el misteriós origen de l’Atles, millorar la seguretat antisísmica i dibuixar un mapa detallat del subsòl.

Segons Carbonell, han estat explosions que per a l’escorça han suposat poc més que pesigolles, doncs les dades recollides corresponen a les d’un terratrèmol de magnitud 1 en l’escala de Richter.

El Periódico

Publicat el 17 de juny del 2010