EL PROJECTE CASTOR

Comissió de treball multidisciplinària.

Us informem que COLGEOCAT ha estat tot el 2017 i continuem enguany amb el Síndic de Greuges de Catalunya treballant en una comissió multidisciplinària que té per objecte defensar els interessos de la ciutadania en general i molt especialment la gent de les Terres de lEbre, afectada pels esdeveniments del Projecte Castor.

El Síndic de Greuges té previst 4 nivells dactuació com a resposta al paper del Gobierno de España en el desenvolupament dels fets produïts i les indemnitzacions derivades daquesta gestió.

Les línies dactuació són:

1. Exigir les responsabilitats administratives, comptables i penals al Gobierno de España derivades dels 2 pagaments a la concessionària de la Plataforma Castor posteriors a la sentència que el Tribunal Constitucional havia emès, però no publicat, en la qual denegava aquests pagaments.   

2. Sol·licitar lelaboració duna auditoria tècnica independent que, a partir de la pròpia documentació emesa per ESCAL-UGS i altra documentació existent, conclogui si amb els indicis que es detecten sobre lavaluació geològica del projecte es podrien haver previst els fets produïts en el moment de la injecció de gas.    

3. Demanar un peritatge objectiu de responsabilitats patrimonials al Gobierno de España pels danys materials i psicològics soferts per les persones de les Terres de lEbre que van patir els terratrèmols del 2012 i 2013.   

4. Elevar a les autoritats europees, tribunals i defensors de les persones, tot el cas del Projecte Castor i les indemnitzacions derivades posteriors tenint en compte la nova documentació existent: la sentència del Tribunal Constitucional i linforme MIT.

COLGEOCAT segueix assessorant el Síndic de Greuges de Catalunya, junt amb altres col·legis professionals, especialment en el punt 2 daquestes actuacions. Aquestes línies dactuació sadreçaran al Gobierno de España, el Govern de la Generalitat, el Parlament de Catalunya i el Grup Socialista en el Congrés. També sestà treballant amb la Fiscalia de Castelló que porta aquest cas.  

 

(Imatge: Plataforma Castor. COLGEOCAT)

Publicat el 2 de febrer del 2018