Europa estudia una solució definitiva per tancar els residus radioactius

Espanya coopera en els estudis de la nova plataforma tecnològica, però no mostra voluntat d’aplicar-los si no és a molt llarg termini

Un grup de països europeus han creat una plataforma d’anàlisi de l’emmagatzematge i el tancament a llarg termini dels residus radioactius. Regne Unit, França, Alemanya, Espanya, Suècia, Finlàndia, Bèlgica i Suïssa integren aquesta entitat, que avaluarà la creació de magatzems geològics a gran profunditat. Aquestes instal·lacions servirien per desar el combustible de les centrals i els residus d’alta activitat, emissors de radiació durant milers d’anys.

Espanya manté la seva aposta pel Magatzem Temporal Centralitzat, encara en procés d’adjudicació, i contempla les infraestructures referides per la plataforma només com una solució per a un futur llunyà.

Suècia, per la seva part, ha pres la iniciativa per tancar residus d’alta activitat amb el projecte d’un dipòsit profund que haurà de començar a funcionar l’any 2025. A la resta de països, a banda d’un projecte de similars característiques abandonat als EUA, no hi ha infraestructures per guardar residus d’alta intensitat.

El País

Publicat el 23 de febrer del 2010