Cinquenes jornades d’història de la cartografia de Barcelona | Colgeocat
Agenda

Cinquenes jornades d’història de la cartografia de Barcelona

Tipus d'activitat: Jornada
Organitzat per: AHCB i ICGC
Dates: 3 i 4 de novembre de 2022
Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona
Preu: Gratuït


Descripció:
L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitzen per cinquena vegada unes Jornades sobre història de la cartografia de Barcelona, que se celebren des de 2010 i que han donat com a fruit quatre volums amb un conjunt de trenta-sis estudis. Una vegada més i durant dos dies, un grup d’especialistes oferiran noves aportacions sobre les representacions cartogràfiques de la ciutat, tenint ben presents els resultats ja assolits en etapes anteriors.
El programa s’organitza en sis blocs:
  • El primer, amb dues ponències, gira al voltant del gran salt endavant de la cartografia barcelonina durant el cicle bèl·lic dels anys 1690-1714.
  • El segon, amb dues ponències, examina els mapes relacionats amb la fixació i el reconeixement dels complexos i canviants límits municipals, des de l’Antic Règim fins a l’actualitat.
  • El tercer, que consta d’una ponència i una taula rodona, explora la manipulació de la cartografia urbana en funció de finalitats comercials o amb voluntat purament artística.
  • El quart, amb dues ponències, examina les temptatives vuitcentistes d’eixamplar Barcelona i els problemes de la seva posada en pràctica seguint el pla de Cerdà.
  • El cinquè aborda la contribució de la fotografia aèria al coneixement de l’espai i a la cartografia urbana.
  • I, finalment, les reconstruccions 3D a partir de mapes antics seran l’objecte d’una taula d’experiències.
Les dues institucions organitzadores volen que aquestes jornades continuïn essent un espai natural de trobada per a l’anàlisi i la divulgació del patrimoni cartogràfic barceloní, afavorint l’estudi dels documents i la seva posada en valor a través de les tecnologies més modernes.
Coordinació: Ramon Grau i Carme Montaner.
Activitat gratuïta. Places limitades.
Més informació al correu electrònic arxiuhistoric@bcn.cat
Organitzadors