Inauguració de l’exposició “Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya” | Colgeocat
Agenda

Inauguració de l’exposició “Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya”

Tipus d'activitat: Exposició
Organitzat per: ICGC
Dates: Dimecres 10 de novembre de 2021
Lloc: Vestíbul de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), Universitat de Lleida (UdL)
Horari: 17.00 hores
Preu: Gratuït


Descripció:
En el marc de les activitats de la 26a Setmana de la Ciència 2021 , l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició que es podrà visitar fins el dia 10 de desembre de 2021.
L’origen, la formació i l’evolució de les roques és un dels objectius principals de les ciències de la Terra, i l’observació de les textures de les roques i els seus components ha estat i és una font d’informació essencial per avançar en el coneixement d’aquests aspectes i en les aplicacions que se’n deriven.
En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.
Al marge del seu significat i la seva utilitat, de la visió microscòpica de les textures de les roques en deriven unes imatges d’una gran variabilitat estètica.
Les textures de les roques tenen un valor científic, pràctic i estètic molt potent que ens ha convidat a construir un relat que volem compartir. Aquest valor s’intensifica si les textures s’emmarquen dins un territori amb un substrat geològic divers com és Catalunya.
L’objectiu de la present exposició és il·lustrar un conjunt de textures microscòpiques representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.
Programa de l’acte inaugural:
  • Presentació i benvinguda. Dr. J. Carles Balasch Solanes, professor titular del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la Universitat de Lleida (UdL)
  • Presentació i visita guiada a l’exposició. Dr. Miquel Vilà, cap de la Unitat de Geologia Regional de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i coordinador de l’exposició.
Poder descarregar el catàleg i el tríptic de l’exposició clicant aquí
Cyan:Magenta:Yellow:Black