Geographia de Ptolemeu, ara en format digital

La Cartoteca de Catalunya de l’ICC continua fornint de continguts la cartoteca i la biblioteca digitals que són d’abast de tots els usuaris.

Després de penjar al web diverses col·leccions de mapes solts, fotografies i instruments cientificotècnics, ara ha encarat un nou repte: oferir un atles històric virtual.

http://www.icc.cat/cat/Home-ICC/Inici/Cartoteca/Biblioteca-digital

L’objectiu del projecte és conservar el concepte del format atles de l’obra original, que consisteix en una col·lecció de mapes acompanyats de textos i relligats com un llibre. Aquest atles virtual ens permet consultar l’obra mantenint visualment el seu format original ja que conserva l’encarament original de les pàgines i en veiem les cobertes i el llom. La funcionalitat de poder girar pàgina dóna a l’usuari la sensació de consultar una sola obra, talment com l’original, i no un grup de fulls deslligats.

El primer atles escollit per aquest projecte ha estat una de les peces més antigues de la Cartoteca de Catalunya. Es tracta de la Geographia de Claudi Ptolemeu, segons una edició publicada per Sebastian Münster a Basilea l’any 1542. Aquesta obra compta amb 446 pàgines i conté 48 mapes de tot el món a doble pàgina.

El projecte s’ha dut a terme en col·laboració amb ADHOC Synectic Systems. Per a visualitzar l’atles cal que descarregueu el programa gratuït Silverlight i podreu accedir-hi des de qualsevol sistema operatiu.

Esperem anar afegint altres obres a aquesta biblioteca digital, de manera que ben aviat pugueu accedir a una significativa mostra del fons d’atles de la Cartoteca mitjançant aquest nou visualitzador.

Jaume Miranda i Canals
Director de l’ICC

Documents adjunts Geographia de Ptolemeu, ara en format digital:
Publicat el 13 de desembre del 2010