Gripaus predictors de sismes

Els biòlegs han comprovat com aquests batracis s’avancen als grans terratrèmols de L’Aquila i Sichuan

Els gripaus disposen d’algun secret per predir els terratrèmols que la tecnologia humana no ha estat capaç d’igualar fins ara. Els biòlegs que han estudiat el comportament d’aquests amfibis han comprovat que abandonen les zones on és a punt de produir-se una gran sacsejada.

En el cas del terratrèmol de L’Aquila (Itàlia), els gripaus van abandonar la zona cinc dies abans, d’acord amb l’estudi de l’Open University. Els investigadors van constatar que el 96% dels exemplars mascle de l’espècie Bufo bufo, el gripau comú, es van allunyar de la zona del llac de San Rufino, a 74 kilòmetres de l’epicentre sísmic. Un altre cas és el del sisme de Sichuan, a la Xina, un esdeveniment abans del qual també es va observar una massiva fugida d’aquests batracis.

Segons la doctora Rachel Grant, de l’equip científic de l’Open University, la descoberta suggereix que aquests animals detecten pistes presísmiques, com ara alliberament de gasos o càrrega de partícules. En canvi, Grant no creu probable que la reacció dels gripaus sigui sempre tan eficaç, doncs hivernen, però pensa que l’estudi del comportament animal pot afinar l’avaluació de riscos sísmics.

La Vanguardia

Publicat el 6 de abril del 2010