ALBERT MARTÍNEZ RIUS – PREMI CARMINA VIRGILI 2024

GUARDÓ AL GEÒLEG/A DE L’ANY

Divendres 29 de novembre, a la trobada de presentació del Col·legi de geòlegs i geòlogues de Catalunya, es va lliurar el 9è Premi Carmina Virgili.

Amb aquest premi, COLGEOCAT atorga un reconeixement especial a un professional de la Geologia que es considera que ha desenvolupat una tasca remarcable al llarg de la seva carrera envers la Geologia, o que ha realitzat una activitat destacable durant l’any amb un impacte significatiu en la professió

El premi al geòleg d’enguany es va entregar al nostre company Albert Martínez Rius, per la seva dedicació, entre d’altres disciplines, a la divulgació del patrimoni geològic.

L’Albert Martínez combina la poc freqüent doble vessant, l’excel·lència científica i professional. Així, l’Albert és un reputat especialista en cartografia geologia i d’altres especialitats com l’espeleologia, topografia, mineria, medi ambient, petroli, geologia estructural i del subsol i el patrimoni geològic.

En el camp de la recerca científica, ha participat en nombrós projectes d’investigació  geològica del Pirineu, publicats en revistes especialitzades nacionals i internacionals, que han permès definir noves estructures i avançar en el coneixement geològic de la serralada.

Es destaca també la seva faceta de divulgador de la geologia. Així, és autor de nombroses guies geològiques, pòsters, plafons i altres materials de divulgació  il·lustrats per ell mateix. I especialment la guia geològica del Parque de Viñales en Cuba.

És autor de 75 publicacions (entre llibres sencers, capítols de llibre, articles i editor) i de més d’un centenar d’il·lustracions científiques.

És membre de nombroses associacions i entitats científiques i va ser membre de la Junta de Govern de la desapareguda Delegació de Catalunya de l’ICOG i de diferents comissions de treball de la SGE i ICOG. Va ser membre fundador d’ITINERARIS GEOLÒGICS, iniciativa per a la divulgació de la geologia i patrimoni geològic de Catalunya.

També és pilot oficial del mini submarí TANIT (10 anys) en diverses campanyes, destacant la realitzada per les universitats de les Balears i Barcelona, a la plataforma de les Balears (1990-1991).

Ha rebut els premis:

  • CIÈNCIA EN ACCIÓN 2014 a la guia “ELS TRESORS GEOLÒGICS DEL PARC DEL CADÍ-MOIXERÓ”, per combinar mitjans clàssics de divulgació i les noves tecnologies (app). 
  • 30è PREMI PICA D’ESTATS (2019) de la Diputació de Lleida al millor treball de premsa especialitzada en viatges i turisme per l’article ‘Descobrir  la geologia del Parc Nacional d’Aigüestortes’, publicat el setembre de 2018 a la revista ‘Muntanya’ del Centre Excursionista de Catalunya, de la qual és col·laborador.

El felicitem per la gran tasca divulgativa que la nostra professió requereix.

Publicat el 2 de desembre del 2024