Katla, el poderós veí de l’Eyjafjalla

Sota la glacera Myrdalsjokull hi ha aquest volcà, que sol iniciar la seva activitat just després que un altre proper ho faci

A l’est de l’Eyjafjalla hi ha el Katla, un volcà més perillós que té la particularitat d’entrar en erupció seguint l’activitat d’un dels seus veïns. El Katla està situat sota la glacera Myrdalsjokull i és un dels més poderosos dels sud d’Islàndia. Segons la vulcanòloga Inés Galindo, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, és possible que entri en erupció com a reacció a l’activitat de l’ Eyjafjalla.

Malgrat que aquests dos volcans no són alimentats per la mateixa cambra magmàtica, tenen un conducte en comú, un dic que es pot desplaçar lateralment i posar el contacte el cor de tots dos enlloc de pujar cap a la superfície. Si això succeís i el magma de l’Eyjafjalla arribés a l’interior del Katla, explica Galindo, el canvi de pressió i temperatura podria provocar l’erupció.

Per a què això passi han de concórrer diversos factors estructurals i hi tindrien molt a dir les propietats geomecaniques de l’escorça del Katla. En aquest cas, la conseqüència seria un nou núvol com a resultat del contacte del magma amb el gel de la glacera Myrdalsjokull.

ABC

Publicat el 28 de abril del 2010