La decisió sobre la vella pedrera Berta es troba en un cruïlla

En el passat s’hi va extreure ferro i granit; ara Medi Ambient, El Papiol i FCC s’enfronten pel model d’explotació.

La restauració de la pedrera Berta, situada a prop de l’AP-7 entre Sant Cugat del Vallès i El Papiol, ha desencadenat una pugna entre les administracions i l’empresa que té els drets d’explotació.

L’Ajuntament d’El Papìol pretén que la seva restauració es realitzi amb materials inerts. El Departament de Medi Ambient explica que els residus que hi vol abocar són bales de plàstic innòcues, que no contenen líquids i que s’han tractat i compactat anteriorment. Per la seva part, FCC, l’empresa propietària de la pedrera, no ha decidit què fer, però ha explicat que ja podrien apilar-hi residus inerts i que les bales de plàstic requeririen d’una tramitació addicional.

Durant el segle XX d’aquesta mina s’hi va extreure ferro i més tard granit, però va quedar inundada per l’aqüífer proper durant la seva excavació. Consta d’una xarxa de galeries de 6 plantes, especialment apreciades per la fluorita verda que encara s’hi pot trobar. Fidel Grandia, estudiós de la mina, considera que Berta presenta un estat irrecuperable.

El País

Publicat el 3 de març del 2010