La tempesta Ágata origina un nou esvoranc enmig de Ciutat de Guatemala

El col·lapse d’una cavitat càrstica és la causa més probable del forat de 40 metres de diàmetre per uns 30 de fondària que ha engolit tres edificis

Un enorme esvoranc de 40 metres de diàmetre i al voltant de 30 metres de profunditat s’ha obert enmig de Ciutat de Guatemala, engolint tres edificis. La causa més probable d’aquest fenomen és el col·lapse d’una cavitat càrstica desencadenat per les fortes pluges portades per la tempesta tropical Àgata, l’acció de la qual ha causat la mort de més de 175 persones. Amb tot, en aquest esfondrament al bell mig de la capital guatemalenca no s’han registrat víctimes.

El cap de Geologia de la Coordinadora para la Reducción de Desastre del país centreamericà, David Monterroso, ha apuntat com a primera hipòtesi sobre l’esvoranc una intersecció de col·lectors d’aigües. Monterroso ha declarat també que el fons del forat és irregular i que continuen els ensorraments en el seu interior. Per la seva part, el procurador dels Drets Humans a Guatemala, Sergio Morales, ha atribuït l’esfondrament a una negligència municipal, doncs els veïns de la zona havien alertat de sons provinents de les profunditats.

No és la primera vegada que succeeix un fenomen com aquest a Guatemala. Al febrer del 2007 es va produir, a 2.000 metres d’aquest, un altre esvoranc de grans dimensions (25 metres de diàmetre i 35 de profunditat), que va causar la mort de dues persones. Segons els experts, aquest fenomen palesa la manca de manteniment de la xarxa de drenatge i es pot tornar a repetir en la zona.

Cuatro. Terra. AFP

– Foto: Vista aèria del forat (BFM TV)
Foto: Els esvorancs del 2007 i el 2010.

– Vídeo: L’esvoranc de Ciutat de Guatemala.

Publicat el 3 de juny del 2010