Presentació del llibre i de l’exposició

“GEAS: Dones que estudien la Terra”, en català

En el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (11F), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en col·laboració amb l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT), l’institut de recerca Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), la Comissió Dones i Geologia de la Societat Geològica d’Espanya (SGE), l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC), l’Associació de Serveis de Geologia i Mineria Iberoamericans (ASGMI), la Federació Europea de Geòlegs (EFG) i el projecte ENGIE, us convida a la presentació del llibre i de l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra” en català.

GEAS: Dones que estudien la Terra és un reconeixement al treball de les dones en el camp de les ciències de la Terra, que vol contribuir de manera activa a la visualització del seu treball, a trencar estereotips de gènere en la ciència entre els nens i les nenes, i a promoure la curiositat científica de les nenes.

GEAS: Dones que estudien la Terra és una obra escrita per Rosa María Mateos i Ana Ruiz Constán, de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME-CSIC). Amb GEAS, es dona veu a dotze geòlogues d’èpoques, contextos històrics i nacionalitats diferents, però amb un denominador comú: les seves contribucions al coneixement científic van ser transcendentals en una època i en una societat que no només no les va reconèixer sinó que, sovint, va posar traves al seu treball. En aquesta obra, la il·lustradora i ambientòloga Nívola Uyá reflecteix la diversitat d’aquestes investigadores en plena activitat, amb delicats i detallats dibuixos.

Al 2021, GEAS: Dones que estudien la Terra va rebre l’Esment d’Honor de Treballs de Divulgació Científica en el concurs Ciència en Acció, patrocinat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

GEAS: Dones que estudien la Terra , gràcies al projecte ENGIE , ha estat traduït a 7 llengües europees: anglès, búlgar, croata, txec, grec, italià i turc. Des de novembre de 2022, es troba també disponible la traducció al gallec i ara, en el marc de l’11F, es presenta la seva traducció al català.

GEAS: Dones que estudien la Terra s’adreça a tota la ciutadania, i vol incidir d’una manera molt especial en la comunitat educativa, ja que està demostrat que les escoles juguen un paper molt important per fomentar l’interès de les nenes en les matèries STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) i proporcionar igualtat d’oportunitats per accedir i beneficiar-se de l’educació STEM de qualitat.

AGENDA:

12.30 – 12.40
Benvinguda i presentació de l’acte
Miriam Moysset, directora de l’ICGC

12.40 – 13.20
Presentació del llibre i de l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra” en català

  • Rosa María Mateos, autora de GEAS
  • Ana Ruiz Constán, autora de GEAS 
  • Nívola Uyá, autora de GEAS
  • David Brusi, president de l’Associació Espanyola per a l’Ensenyament de les Ciències de la Terra (AEPECT) 
  • Santiago Giralt, director de l’institut Geociències Barcelona-CSIC (GEO3BCN-CSIC)

13.20 – 13.30
Cloenda de l’acte
Tània Verge i Mestre, consellera d’Igualtat i Feminismes

13.35 – 14.00
Visita a l’exposició GEAS: Dones que estudien la Terra

Us podeu inscriure al següent enllaç: Presentació del llibre i de l’exposició “GEAS: Dones que estudien la Terra”, en català. Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (icgc.cat)

Publicat el 3 de febrer del 2023