Risc moderat però allau mortal

L’Institut Geològic de Catalunya havia qualificat el perill amb un 2 sobre 5 hores abans de l’esllavissada a la vessant nord del Cadí-Moixeró

Els experts qualifiquen l’allau mortal succeït a la cara nord del Cadí com un fet inesperat i del tot imprevisible. L’Institut Geològic de Catalunya havia actualitzat el seu butlletí d’allaus tan sols unes hores abans i havia atorgat a la vessant nord del Cadí-Moixeró un nivell de perillositat de 2 sobre 5, considerat com a moderat i indicatiu d’un perill mínim per als alpinistes.

Geòlegs independents elaboren la qualificació del risc després de mesurar la neu en diversos punts i informen a l’Institut Geològic de Catalunya. L’excepcionalitat del fet es deu també a què en una zona vertical com és la canal de l’Ordiguer no acostuma a quedar-hi neu a punt de caure ben entrat el mes d’abril, i menys encara a mig matí, quan la neu no s’ha escalfat a la cara nord.

L’allau va sorprendre la víctima i el seu acompanyant en un punt molt freqüentat pels alpinistes a la vessant nord de la serra del Cadí, al terme municipal de Montellà i Martinet (Cerdanya).

Regió7

Publicat el 28 de abril del 2010