Sisme a Xile

La costa de Maule ha patit un terratrèmol de 8,8 graus, el tercer major sisme registrat mai.

El terratrèmol ha tingut lloc al marge entre les plaques de Nazca i de Sud-Amèrica. Com sabeu, la costa de sud-americana presenta un llarg historial de terratrèmols degut al fenomen de subducció que es dóna entre aquestes plaques. Ambdues plaques convergeixen a una velocitat de 80mm l’any subduint la placa oceànica de Nazca sota el continent sud-americà.

El fenomen sísmic tingué lloc a les 3:34 de la matinada (7:34 hora espanyola) i es produí a una profunditat de 35 km i a 100 km de la costa de la població de Concepción. Les ones sísmiques (ones p) s’han enregistrat en el sismògrafs espanyols 14 minuts més tard.

L’anàlisi de les ones sísmiques indiquen que el pla nodal del terratrèmol presenta una direcció aproximada de 016/15E amb un moment sísmic alliberat entorn a 2,0*1023 kg.cm i un salt de falla màxim de més de 75 cm.

Des de 1960 s’han produït en aquesta zona més de 15 fenòmens sísmics amb magnituds superiors a 7.0. Entre ells el major sisme registrat mai, el maig de 1960, amb una magnitud de 9,5. Aquest sisme produí un important tsunami associat que arribà a creuar tot l’oceà pacífic afectant seriosament països com el Japó o les Filipines.

Foto: Projecció de la distribució de salt de falla associat al sisme. La línea vermella indica els límits de falles.

Fonts:
http://www.onemi.cl
http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/us2010tfan.php#details

Publicat el 2 de març del 2010