Succió enlloc de perforació contra la fuita de petroli

BP comença a instal·lar una enorme campana d’acer per recollir el cru que embruta el Golf de Mèxic

La companyia BP, que explota el pou de petroli on s’ha generat la fuita que embruta el Golf de Mèxic, ha posat en marxa una solució diferent de la plantejada en un principi.

La seva proposta inicial era foradar un pou alternatiu des d’on es pogués injectar un fluid encara més pesant que exerciria de tap i impediria que el cru continués pujant cap a la superfície. Finalment, però, BP comença a situar una campana d’acer de 100 tones amb la intenció de xuclar el petroli.

La decisió, que ha rebut les crítiques dels ecologistes i no és segur que funcioni, trigarà uns dies en implementar-se, doncs és la primera vegada que s’aplica en alta mar. Si té èxit la succió, el cru quedarà dipositat en una nau situada en la superfície.

L’alternativa de la perforació
El pou que s’havia suggerit s’hagués situat a 4,8 kilòmetres de la superfície i s’hagués excavat en diagonal durant 3 mesos. L’execució d’aquesta obra tenia un precedent proper relacionat amb un vessament succeït al mar del Timor l’any passat. En aquella ocasió es van fer fins a quatre intents infructuosos abans d’encertar amb la connexió dels dos pous i es van utilitzar més de 500.000 litres de fang pesat.

En el cas del vessament del Golf de Mèxic, però, hi havia un factor que ho dificultava tot: mentre la perforació de Montara estava a 80 metres de profunditat, la Deepwater Horizon treballava a 5.000 metres. A favor hi jugava un altre fet: el fons marí del Golf de Mèxic està més ben cartografiat.

De moment, i a l’espera de l’èxit o el fracàs de la campana de succió, BP ha aconseguit neutralitzar una de les fuites mitjançant una vàlvula a pressió.

El País. ABC

Foto: El vessament de petroli (Font: NASA/Wikimedia Commons)

Publicat el 5 de maig del 2010