Un grup despeleòlegs treballa en la restauració de la gruta de Carballo

La fase més delicada de la intervenció consisteix en recompondre una estalagmita trencada

Un equip despeleòlegs del grup Mauxo de Vigo treballa en la restauració de la gruta de Carballo, un lloc amb estalagmites que van trigar milers danys en formar-se en el relleu kàrstic situat entre O Courel i Mondoñedo. En els darrers anys aquestes estalagmites han patit un deteriorament accelerat, en bona part per actes vandàlics com els del 2007, quan es van tallar tres daquestes formacions.

Lequip, sota la direcció de Marcos Vaqueir, va culminar la primera fase dels treballs al setembre: la unió amb un adhesiu químic dels fragments duna estalagmita. La tasca, donat el tall mecànic que havia patit lestalagmita, era especialment complicada, doncs les roques calcàries van quedar plenes de pols blanc i la base que connectava aquesta formació a la superfície de la gruta va quedar danyada irreversiblement. En aquest sentit, lactuació ha consistit també en omplir els petits forats amb petites pedres.

La fase més delicada de lactuació tindrà lloc en una setmanes. Els espeleòlegs esperaran fins al final de lhivern per col·locar una peça destalagmita trencada, probablement amb lajut duna vara de ferro inoxidable que fixi les parts. Una tercera fase consistirà en millorar lestètica de la gruta amb una barreja de resina i pols generada en els talls.

El País

Publicat el 24 de novembre del 2010