Una explotació minera en conflicte amb la ramaderia

Tres concessions d’explotació generen problemes de compatibilitat amb una de les principals zones de cria bovina de Galícia

Ramaders i responsables d’una explotació minera tenen un conflicte d’interessos sobre les 5.760 hectàrees que comprenen tres concessions d’explotació atorgades a Galícia l’any 2006, doncs aquesta extensió és una de les principals zones de cria de bestiar boví de la regió.

L’empresa Erimsa declara que, un cop acaba l’extracció de quars, les terres explotades són retornades en estat productiu. Els ramaders, però, no hi confien, ja que es tracta de terres baixes fàcilment inundables i d’un terreny que quedaria molt malmès si es minvés la seva capacitat de drenatge.

En aquesta línea s’ha manifestat el catedràtic de Geologia Juan Ramón Vidal-Romaní. Aquest expert va emetre al febrer del 2009 un informe crític sobre l’impacte ambiental del projecte d’explotació minera. Segons Vidal-Romaní, el pla d’explotació no avalua correctament aspectes com la contaminació de les aigües o els canvis en les propietats del sòl, i a més descriu un procediment irreal.

El País

Publicat el 25 de juny del 2010