Una xarxa de sensors per auscultar la Garrotxa

El CSIC i la Fundació Estudis Superiors d’Olot ultimen un sistema de vigilància permanent de l’activitat volcànica d’aquesta comarca

La probabilitat d’una erupció a la Garrotxa és prou significativa com per establir un sistema per mesurar-ne l’activitat volcànica, segons ha declarat Joan Martó, vulcanòleg del CSIC. Aquesta institució, juntament amb la Fundació Estudis Superiors d’Olot, prepara la implantació d’una xarxa de sensors que captaran l’activitat en aquesta comarca.

La xarxa constarà d’un màxim de cinc estacions repartides pel Parc Natural de la Garrotxa i servirà per controlar una activitat que Martí considera, en qualsevol cas, no violenta i amb volums de lava i magma poc importants. El vulcanisme de la Garrotxa és monogenètic, especifica Martí, doncs consisteix en un conjunt de petits volcans que funcionen independentment.

A banda del dispositiu d’auscultació que s’ultima a terres garrotxines, Joan Martí assenyala que la cinglera basàltica de Castellflorit de la Roca hauria de ser controlada, donat que també és activa.

El Punt

Publicat el 9 de juny del 2010