Una recerca ha trobat l’explicació a la formació de l’Arc iberoamericà i a la presència mineral al nord-est de la Península
La geologia ibèrica va canviar profundament en el període entre 310 i 290 milions d’anys enrere a partir d’un seguit de moviments tectònics, d’acord amb les investigacions d’un equip de científics espanyols. Els canvis, que van afectar tant l’interior com la superfície de l’actual península Ibèrica, van tenir lloc en el carbonífer, època en què Pangea era l’únic continent del planeta.
El treball dels investigadors ha corroborat la teoria del científic Gabriel Gutiérrez Alonso, de la Universidad de Salamanca, doncs desvetlla com es va formar la serralada de l’Arc iberoamericà, així com els orígens d’un gran nombre de roques volcàniques, de granits i de mineralitzacions que fonamenten l’activitat minera al nord peninsular.
Durant la recerca, els geòlegs van analitzar mostres de roques l’origen de les quals podia haver sigut el mantell d’abans i després del període de fa entre 310 i 290 milions d’anys. Els mostrejos palesen que el mantell anterior a l’actual es va formar fa uns 1.000 milions d’anys, mentre que el d’ara és de fa uns 290 milions i va reemplaçar gairebé totalment l’anterior.
El Mundo