Diverses metodologies per avançar en el pronòstic dels sismes

Un estudi publicat al 2009 va preveure un fort terratrèmol a la zona de Concepción (Xile)

Els mapes que representen els riscos sísmic assenyalen les zones on succeiran els terratrèmols, però els científics no poden precisar quan. No obstant, un estudi preveia al 2009 el sisme que va sacsejar Xile al febrer del 2010. Es tracta d’una investigació publicada pel professor J. C. Ruegg, de l’Institut de Física del Globus parisenc, que a més es va aproximar força a la magnitud del sisme.

Actualment, a banda de l’observació de les ones sísmiques, s’examina a fons la deformació de la superfície. L’equip de Ruegg ho va fer en el cas xilè gràcies al GPS i va creuar les seves observacions amb projeccions estadístiques i cicles, arribant a la conclusió que faltava poc perquè quedés alliberada una gran energia.

La perforació de les falles és la darrera tendència a la recerca del pronòstic. Un projecte internacional aplicarà aquest sistema en la convergència de dues plaques tectòniques a la fossa de Nanking, on s’esperen terratrèmols d’una magnitud superior als 8 graus en l’escala de Richter en els propers 20 anys.

ABC

Publicat el 23 de març del 2010