L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en col·laboració amb la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB), el Departament de Geologia de la Facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Centre GEOCAMB del Departament Ciències Ambientals de la Universitat de Girona (UdG), el Departament d’Enginyeria Minera, Industrial i TIC (EPSEM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), Geociències Barcelona – CSIC (GEO3BCN-CSIC), el Centre Excursionista de Catalunya (CEC), l’ Il·lustre Col·legi Oficial de Geòlegs – Delegació de Catalunya (COLGEOCAT), el Museu de Ciències Naturals (Nat) i la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT), us convida a la jornada Espaigea “Els Geoparcs Mundials de la UNESCO de Catalunya: Una altra forma de divulgar la Geologia”.
Espaigea és una plataforma oberta a tothom que neix amb la voluntat de connectar totes les institucions, associacions, entitats, museus, centres d’interpretació i divulgadors/es, entre d’altres, que realitzen activitats divulgatives relacionades amb la Geologia i de les ciències afins.
En aquesta jornada, i coincidint amb el Dia de la Terra, volem parlar sobre els Geoparcs Mundials de la UNESCO de Catalunya com a espais per divulgar la geologia d’un territori. Els Geoparcs són espais geogràfics, amb límits clarament definits, que alberguen un patrimoni geològic de rellevància internacional i que són gestionats segons un concepte global de protecció, d’educació i de desenvolupament sostenible. Es tracta de finestres al passat de la Terra que ens ensenyen els processos i els esdeveniments que van tenir lloc fa milions o milers d’anys, els animals i plantes que van poblar el nostre planeta, la relació existent entre els elements geològics i la biodiversitat i l’ús i aprofitament dels recursos geològics, roques i minerals. En aquesta xerrada, volem presentar els dos Geoparcs que hi ha a Catalunya, el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central i el Geoparc Mundial UNESCO Orígens i mostrar el seu patrimoni geològic excepcional així com les activitats educatives que s’hi realitzen.
Programa
17.30 – 17.40
Benvinguda i presentació de l’acte
17.40 – 18.40
Presentació dels Geoparcs:
17.40 – 18.10
Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central
Ferran Climent Costa, director científic
18,10 – 18.40
Geoparc Mundial UNESCO Orígens
Xavier Mir, director científic
18.40 – 19.00
Torn obert de paraules
Lloc: Sala d’Actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona ( mapa )
Inscripció: L’assistència és gratuïta però, atesa la capacitat limitada de la sala, és indispensable inscriure’s al més aviat possible.