Emmagatzematge geològic de CO2

Emmagatzemar CO2 de manera estable en dipòsits geològics és un dels grans reptes tecnològics, no només per la seva complexitat sinó també per ser una de les solucions per al problema del canvi climàtic.

La natura porta milers d’anys generant dipòsits segurs, que han servit de font de coneixements científics i tecnològics per garantir l’efectivitat dels magatzems industrials de CO2.

La planta tèrmica de Cubillos del Sil, emplaçada a la Ciudad de la Energía (CIUDEN), a la comarca de El Bierzo, és la primera a Espanya que capturarà i emmagatzemarà CO2. Amb una inversió de més de 128 milions d’euros, des del passat 16 d’abril, i de manera experimental, funciona amb gas, i permet investigar amb tot tipus de carbons alhora que incorpora dues tecnologies diferents d’oxicombustió, CP (carbón pulverizado) i LFC (lecho fluido circulante).

El principal objectiu del projecte OXY-CFB-300, la primera fase del qual vas ser presentada el 2009 per ENDESA i CIUDEN, amb Foster Wheeler com a soci tecnològic, al Programa Europeo de Recuperación Económica de la Unión Europea, és construir una central tèrmica de 300 megavats, per demostrar la validesa de la tecnologia d’oxicombustió en CFB (caldera de lecho circulante) i una planta experimental d’emmagatzematge de CO2 en aqüífers salins profunds, que permetrà reduir les emissions i la concentració atmosfèrica d’aquest gas.

(Font: Mercados de las Energías y el Medio Ambiente)

Publicat el 16 de maig del 2011