El vulcanòleg Joan Martí vincula la durada de l’erupció a la quantitat de magma emmagatzemat, que és desconeguda
L’activitat del Eyjafjalla, l’estratovolcà islandès sota la glacera Eyjafjallajökull, encara continua i els estudiosos no poden assegurar per quant de temps més. Es tracta d’una erupció que en principi no era de caràcter explosiu, però que va adquirir aquesta característica el 14 d’abril.
Joan Martí, Doctor en Geologia i Professor dInvestigació de Vulcanologia del CSIC, expert vulcanòleg de l’Institut Jaume Almera (IJA-CSIC) de Barcelona i secretari general de Associació Internacional de Vulcanologia, explica que l’erupció està relacionada amb la quantitat de magma emmagatzemat, que és desconeguda, i que l’evolució del núvol de cendra depèn del material emès i de la meteorologia.
Martí assenyala la particularitat del Eyjafjalla: la combinació entre el magma que emergeix i la glacera que el cobreix, que fa que l’erupció, encara que no molt gran, sigui intensa. Aquesta combinació, amb el vent afegit, ha originat una amplíssima emissió de cendres que ha obligat a aturar l’activitat aèria arreu d’Europa.
La formació d’aquestes cendres no cessarà fins que no es fongui tot el gel, moment a partir del qual només quedarà l’activitat pròpia de l’erupció i l’Eyjafjalla perdrà explosivitat, d’acord amb les previsions de Martí. El Ministeri de Medi Ambient d’Islàndia no espera canvis en l’emissió de cendres, mentre que Eurocontrol preveia que el núvol perdés intensitat en dirigir-se cap al sud d’Europa.
El Periódico. El País. El Mundo.
– Foto: Erupció del Eyjafjalla (Font: Boaworm/Wikimedia Commons)
– Entrevistes a Joan Martí:
Joan Martí a L’entrevista del 3/24.
Joan Martí a Els Matins de TV3.
Joan Martí a RTVE.es. (àudio)
–Més Vídeos:
L’Eyjafjalla des d’una webcam.
L’Eyjafjalla en acció.