colgeocat

Geoteca

Diccionari de Geologia

Autor: Oriol Riba i Arderiu
Edita: Enciclopèdia Catalana
Any d'edició: 1997
Pàgines: 1.407
Tamany:

Preu: 39,81€

Col·lecció: Diccionaris Temàtics

Aquest llibre, editat el 1997, és una eina fonamental ja que cobreix un “gran forat” en la geologia catalana. Qualsevol camp del coneixement necessita d’una referència on es recullin i es defineixen els noms de les coses, aquesta referència, en geologia, mancava. Aquest és en definitiva el diccionari de la Geologia en Català i per tant una referència per a tots. L’ús del diccionari va més enllà del professional o docent i pot ser una bona recomanació per polítics i periodistes que últimament es veuen en la necessitat de parlar de falles, plegaments, esfondraments, Paleozoic…

El llibre aporta un extens recull de termes de geologia i de geografia física i els seus equivalents en castellà, francès i anglès. Un aspecte molt important és el fet que estableix ordre a la cascada d’anglicismes en la que estem immensos. Com exemple, dir que el diccionari adopta la classificació dels carbonats de Dunham (1962!) de manera que podem parlar de mudstones i wackestones a gust.

D’altra banda el diccionari introdueix termes sinònims i contraris i l’etimologia de moltes paraules. El diccionari també recull i defineix molts termes geològics d’ús tradicional recollits des de fa temps pel Dr. Riba i els seus col.laboradors.

El llibre recull al final, nombroses taules terminològiques en les que podem trobar des de la terminologia de l’escala granulomètrica, la classificació de roques volcàniques d’Streckeisen, els noms emprats en les pedreres de la Floresta o la nomenclatura de plecs o encavalcaments. Tots aquests reculls han estat confeccionats per especialistes en cadascun d’aquests temes.

El diccionari és doncs una gran treball en la que han participat més de 70 persones i és un resum del que els catalans sabem de la geologia.