Inici del procés contra set científics pel seisme de L’Aquila

El 6 d’abril de 2009 es va produir un terratrèmol a L’Aquila, Itàlia, que va causar la mort a 309 persones, va ferir-ne 1.600 i va provocar el desallotjament de més de 35.000.

Tot i que la zona està declarada de risc sísmic i, per tant, la construcció i reconstrucció d’edificis està subjecta a determinades normes, la intensitat del sisme, que va arribar als 5,8 graus a l’escala Richter, va provocar quantiosos danys.

Els set científics, contractats pel Govern d’Itàlia, formaven part de la Comissió de Grans Riscos, s’enfronten ara a una pena màxima de 15 anys de presó, acusats de negligència i homicidi involuntari. La fiscalia considera que disposaven d’elements suficients per preveure que estava a punt de produir-se un sisme i considera que van transmetre informacions poc precises sobre la perillositat de l’activitat sísmica detectada pels sismògrafs, que portaven dies oscil·lant entre els 3 i 4 graus.

La comunitat científica està pendent del cas, mentre s’obre el debat sobre si es pot condemnar una persona per no haver sabut preveure un terratrèmol.

(Font: El Periódico de Catalunya)
(Imatge: Wikimedia Commons)

Publicat el 22 de setembre del 2011