Quan les roques parlen

La franja rocosa que travessa el Prepirineu català i aragonès, començant al Pallars Jussà i acabant a la comarca aragonesa del Sobrarbe, amaga una gran riquesa geològica de la qual es pot extreure gran informació i dades per recontruir les diferents etapes de formació dels Pirineus.

L’inici d’aquesta formació rocosa data de fa 250 milions d’anys, i s’ha convertit en un espai per a l’estudi i la investigació, en un laboratori de pràctiques per als estudiants de les universitats.

Ja es parla de geoturisme, pel gran número de visites que rep aquesta zona, des de geòlegs procedents d’arreu del món, fins experts i estudiants de la matèria.

La similitud d’aquestes estructures rocoses, que es localitzen pràcticament a la superfície, a les formacions que es troben a molta més profunditat en zones on hi ha petroli, fa que es converteixi en un autèntic camp de pràctiques en la seva recerca.

L’Ajuntament de Tremp ha endegat un projecte per construir al seu municipi una seu de l’Institut Geològic de Catalunya, amb la idea que es converteixi en plataforma de projectes geològics, espai d’elaboració de mapes i cartografies, i accessible a universitats i empreses. La previsió és que sigui operatiu a finals del 2012.

(Font: La Vanguardia)
(Imatge: Vall de l’Isàbena – Wikimedia Commons)

Publicat el 28 de setembre del 2011