Riscos naturals: de probables a impredictibles

Condemnats sis sismòlegs pel gran sisme a L’Aquila el 2009.

La condemna a sis anys de presó i a pagar una multa de 9,1 milions d’euros a set membres de la Comissió de Grans Riscos, ha aixecat la indignació de la comunitat científica, provocant la dimissió immediata dels caps de la comissió, el físic Luciano Maiani, president de la mateixa, i Mauro Rossi, com a senyal de protesta i manifestació del precedent perillós que suposa la sentència.

Una setmana abans que es produís el sisme, els 7 membres de la Comissió de Grans Riscos, sis dels quals eren científics, es van reunir per valorar una sèrie de petits sismes detectats a la zona, considerant finalment que el risc era estadísticament escàs. Dies més tard, el sisme va provocar més de 300 morts i 1.500 persones van resultar ferides.

Els experts confirmen que davant d’un risc natural es parla de probabilitats i de zones susceptibles, però en cap cas es pot formular una predicció exacta.

En aquest sentit, el president de COLGEOCAT, en Joan Escuer, ha afirmat que "els riscos naturals es poden prevenir, però no predir". Tenint en compte que vivim en una regió particularment sísmica, la prevenció suposa la construcció de vivendes més robustes, però en cap cas es pot definir quan es produirà un sisme.

Amb tot, el debat queda obert.

(Font: El Periodico / Imatge: L’Aquila, Wikimedia Commons)

Publicat el 24 de octubre del 2012