El dimecres 11 de maig la ciutat de Llorca va patir un terratrèmol de magnitud 5,1, precedit per un moviment sísmic de 4,5.
L’epicentre es va situar a poca distància d’aquesta població (2 kms.) i l’hipocentre a una profunditat molt somera (1 km.), fets que expliquen, en part, la gran afecció als edificis de la ciutat. La natura del sòl, llimós i sorrenc, no ha fet sinó ampliar els efectes del sisme, i empitjorar els resultats.
Llorca és una de les zones amb major risc sísmic de Múrcia, a causa precisament d’una falla secundària molt activa: falla d’Alhama-Lorca, la qual té una longitud superior als 100 kms., i que sembla ser la causant d’aquest terratrèmol, així com de molts altres en la zona.
El 1977 es va produir un terratrèmol de magnitud 4,2 en aquesta mateixa ciutat, i, més recentment, el 1999 un altre de magnitud 5,0 a Mula. Així mateix els registres històrics fan referència als terratrèmols de 1579, 1617 o 1818, que arribaren a destruir la ciutat.
Tot i que els geòlegs que l’estudien pensen que la falla està segmentada i, per tant, no pot generar un terratrèmol de gran magnitud (superior a 7 a l’escala Richter), la intensitat ha estat prou important com per causar 9 víctimes mortals i diversos ferits greus, a part de les destroces materials: s’han ensorrat dos edificis del casc antic de la ciutat, un 80% del nucli urbà té els edificis afectats, i al voltant d’un 17% té danys estructurals importants. Per segona nit consecutiva, unes 25.000 persones no han pogut tornar a casa seva.
Davant d’aquests fets caldria preguntar-se si la Norma Sismoresistent 2002 ha estat realment aplicada en els edificis més recents, que també han patit danys, com és el cas del mateix hospital de la ciutat. Si la norma ha estat correctament executada, aleshores caldria revisar la pròpia norma. En qualsevol cas, en els propers mesos es generarà un debat sobre el tema que, a la llarga, pot ser positiu.
A prop queda la referència del terratrèmol del Japó, que ha patit més de 500 rèpliques que superen en intensitat el terratrèmol de Llorca, i 10.000 vegades superior en quant a alliberament d’energia, la qual cosa posa de manifest la magnitud de la tragèdia.
Podeu consultar més informació sobre el terratrèmol i mapes de la història sísmica de la zona, informació relativa a la falla, així com una fotografia de la mateixa. També al blog del LEGEF.
Des de Colgeocat volem mostrar la nostra solidaritat als afectats.
Podeu consultar l’informe geològic preliminar del terratrèmol, elaborat per l’IGME.