Terratrèmols, tsunami i alerta nuclear al Japó

El sisme de 9,0 graus Richter que ha colpejat la costa japonesa és el més fort mai patit al país asiàtic i el quart de major magnitud en la història

La costa oriental de l’illa de Honshu, la principal de l’arxipèlag japonès, ha patit el darrer 11 de març un terratrèmol de 9,0 graus en l’escala de Richter, el de major magnitud en la història del Japó i el quart més gran mai registrat a nivell mundial. El fort moviment sísmic principal, amb epicentre a uns centenars de quilòmetres de la costa, ha estat precedit d’altres sacsejades i n’han seguit rèpliques posteriors.

L’efecte més devastador del fenomen ha estat el tsunami que ha colpejat principalment les províncies de Miyagi, Iwate i Fukushima, avançant fins 5 kilòmetres terra endins. A banda dels milers de morts i desapareguts, la conseqüència més remarcable d’aquests esdeveniments geològics ha estat la incidència en els reactors de la central nuclear de Fukushima, alguns dels quals han quedat molt malmesos.

A més, segons les estimacions de la xarxa japonesa de GPS Geonet, el sisme ha desplaçat 4 metres la posició del Japó, mentre que l’efecte d’aquest fenomen sobre l’eix terrestre ha estat un desplaçament de 15 centímetres, d’acord amb els càlculs de Richard Gross, científic de del Jet Propulsion Laboratory, de la NASA.

Els experts, sorpresos per un esdeveniment sísmic d’aquesta magnitud, debaten sobre si la successió de terratrèmols podria activar la falla que transcorre sota Tòquio i desencadenar un Big one, o bé si l’alliberament de tensió entre les plaques, l’anomenat estrés geològic, resta opcions de patir aviat un altre gran sisme en la mateixa zona.

El País. ABC. USGS

Consultar més informació geològica

(Imatge: Earth Observatory Nasa)

Publicat el 16 de març del 2011